16 November 2012

Det är så gott 4

Nån dag då du känner dig på pysselhumör ska du tillreda involtini. Det är en syditaliensk rätt som är oerhört anpassningsbar; man tager vad man haver. Basingredienserna är aubergine eller zucchini som skivas tunt, fylls med en blandning av bulgur, nötter, ost och kapris. Ruladerna steks sedan i ugnen med en läcker tomatsås som täcke. Så här är receptet i Nigella kort och gott (sidorna 115-116), något förkortat och med alternativa ingredienser.

till såsen:
1 lök
1 vitlöksklyfta (eller flera)
1/2 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
3 burkar (à 400 gr) krossade tomater
2 tsk socker
salt och peppar enligt smak
auberginer eller zucchini, 2-3 st

till fyllningen:
1 1/4 dl bulgurvete
1 tsk torkad oregano
3 1/2 dl kokande vatten
1/2 dl grovhackade nötter, pistasch eller cashew
200 g fetaost, smulad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 salladslök (kan lämnas bort)
2 msk kapris eller oliver, hackade och avrunna
1 ägg
en nypa kanel

Skiva auberginerna eller zucchinin tunt t.ex med en bred osthyvel som ger tjocka skivor, lägg på plåt och rosta varsamt i ca 175 grader tills de är mjuka och lätthanterliga. Ta ut och låt svalna.

Såsen: skala och hacka löken grovt, skala vitlöken och lägg allt i matberedaren tillsammans med oregano och kör till mos eller nästan mos. Fräs i en stor gryta (med lock) i olivolja på medelvärme tills det är mjukt. Tillsätt tomaterna och sockret, rör om och koka under lock på svag värme.

Fyllningen: koka upp vattnet och häll över bulgurvetet som får stå och dra tills grynen har absorberat tillräckligt mycket vätska så de är mjuka. Häll av i durkslag och sedan över i en skål. Tillsätt  oregano, hackade nötter, den smulade fetaosten, hackad vitlök, salladslök, och kapris eller oliver. Blanda varsamt. Vispa upp ägget lätt tillsammans med kanel och blanda i.

Ta aubergine- eller zucchiniskivorna en och en och lägg en klick av blandningen på änden närmast dig och rulla sedan ihop till en rulad. Lägg de knubbiga rullarna i en ugnsfast form och slå över tomatsåsen. Grädda i 190 grader i ca 30 minuter. Garnera med eventuellt överbliven fetaost och nötter.


No comments:

Post a Comment