14 October 2012

Ett lyckat misstag

Stephanie Tatin, kock på L'Hotel Tatin, är kvinnan bakom den klassiska äppelkakan Tarte Tatin. I slutet av 1800-talet tog hon och systern Caroline över hotellverksamheten efter faderns död. En dag var tydligen Stephanie trött och disträ och arrangerade äppelhalvorna, smöret och sockret direkt i formen och så hamnade smördegen överst. Frukten, smöret och sockret fick bubbla ihop till en härlig äppelkinuski och smördegen som Stephanie placerade ovanpå gräddades gyllengul och skör. Misstaget visade sig vara bättre än orignialet och sedan dess har Tarte Tatin spridits över världen och hör nu till klassikerna inom kokkonsten.

För att lyckas krävs det att man har en stor gjutjärnspanna. Här följer recept enligt Le Creuset som också tillverkar de emaljerade gjutjärnspannorna som passar bäst. Det går att använda vanliga gjutjärnsstekpannor men det är inte kul om fyllningen bubblar över, den består av mycket smör och socker.

Tarte Tatin (6-8 pers)

Smördeg

200 gr smör
c:a 4 dl vetemjöl
2-4 msk kallt vatten

  1. Arbeta ihop smöret med mjölet. Tillsätt inte allt mjöl på en gång, spara c:a 1 dl som du tillsätter mot slutet om allt behövs. Då blandningen har blivit mjukt grynig så tillsätter du vattnet men endast så mycket som behövs så att degen ska ta ihop. Överarbeta inte.
  2. Låt vila i kylskåp en stund medan du förbereder resten.

Fyllning

75 g socker
75 g smör
5 stora äpplen, Granny Smith eller Golden Delicious
2 msk citronsaft


  1. Ställ ugnen på 200C. Skiva smöret tunt och täck bottnen i formen. Häll sockret över och hetta upp på spisen tills smöret har smält.
  2. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Placera dem i formen och häll över citronsaften. Låt bubbla stilla på medelvärme i ca 5 minuter. Passa tiden noga!
  3. Lyft av från värmen och låt svalna medan du kavlar ut degen till samma storlek som formen.
  4. Tryck ner degen kring kanterna och picka några hål så ångan från äpplena kan avdunsta utan att spräcka hål på degen.
  5. Grädda uppe i ugnen i ungefär 15-20 minuter tills smördegen är gyllenbrun.
  6. Ta ut ur ugnen och låt vila några minuter innan du stjälper upp kakan. Akta så du inte bränner dig.
  7. Servera med grädde eller crême fraiche.


No comments:

Post a Comment