28 October 2012

Bokmässan PS

Mat- och vinmässan pågick samtidigt som bokmässan i helgen. Ett bokverk och två bakverk köpte jag hem. Citronmarängpajen var perfekt från det spröda skalet, genom den fylliga citronkrämen till den mjuksega marängen ovanpå. Jag har försökt och försökt att få till stånd en sådan maräng. Jag har googlat och prövat och misslyckats och prövat igen. Jag har nu insett att jag måste köpa en ordentlig karamelltermometer. Men jag kommer aldrig till skott.

2 comments:

  1. Karamelltermometer för maräng!? Jag tycker inte det brukar vara svårt att få marängen ok. Men du är kanske är ute efter något extra Hilleviordinärt :) Eller så kommer du hit så skall jag lära dig :))

    ReplyDelete
  2. Jo, det är en speciell konsistens som jag är ute efter och för att åstadkomma den så ska man koka en sockerlag till en viss temperatur och sedan tillsätta den het under vispning. (Andra recept följer metoden med vattenbad, alltså att marängen vispas över kokande vatten, men det låter jobbigt.) Får man till det blir slutresultatet en mjuk och något seg maräng som är mjuk som grädde och helt otroligt välsmakande. Så utan karamelltermometer blir det till ingenting. Det finns ett par caféer i Helsingfors som kan göra den, bland annat Bulevardens kaffesalong.

    ReplyDelete