6 December 2012

Francis Spufford ber inte om ursäkt

Francis Spufford ber inte om ursäkt för att han är kristen. Han ber inte om ursäkt för en religion som ger lösningen på ett problem som många människor inte vidkänns; den verkliga orsaken till varför kristendomen är så oerhört pinsam - den är ju helt onödig.

Såvida du inte inser att människan innerst inne inte är god; vår grundenhet är inställd på vad Spufford kallar HPtFtU (Human Propensity to Fuck things Up = Mänsklig Benägenhet att Strula till det) och att det finns någon utanför dig själv som kompenserar det faktum att du inte klarar av att leva upp till de vansinniga principer som kristendomen erbjuder: att helt utan egenintresse skänka bort dina ägodelar, att aldrig slå tillbaka, att älska främlingar som du älskar din familj, att inte leva för morgondagen.

Jag läser Francis Spufford's Unapologetic med underrubriken "Why, despite everything, Christianity can still make surprising emotional sense". Den fokuserar - inte på kristna tankar och idéer - utan på vardagen och den mänskliga erfarenheten; kristna känslor, på deras begriplighet och vuxna värdighet.

No comments:

Post a Comment