7 February 2013

Apelsin till helgen

I februari svämmar butiksdiskarna över av billiga apelsiner så ta vara på det och baka en paj. Om du hittar blodapelsiner så välj dem bara för att de är så dekorativa. Följ det här receptet för ett krispigt pajskal:

3 dl vetemjöl
lite salt
1,5 msk strösocker
125g kallt smör i kuber
1 äggula uppvispad med 2 msk isvatten

Hacka samman mjöl, salt, socker och smör tills blandningen påminner om brödsmulor. Tillsätt det uppvispade ägget och kläm snabbt ihop till en mjuk deg. Tag en pajform (eller 4 små) med löstagbar kant och tryck ut degen ända upp på kanterna. Pricka botten och ställ i frysen en stund. Då skalet är genomfruset tar du ut det och ställer genast formen in i ugnen som du värmt till 225 grader. Förgrädda i 10-12 minuter.

Fyllning

3 äggulor
1 dl strösocker
skal och saft av en apelsin
skivor av 4 apelsiner (2 om du gör små pajer)

Vispa äggulor, socker och apelsinsaft i en kastrull och sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den ska inte koka. Då krämen är klar rör du ner det rivna skalet. Bred ut krämen i pajskalet, arrangera apelsinskivorna ovanpå och grädda i 200 grader 15-20 minuter.

No comments:

Post a Comment